Inspiration

Ett axplock författare och böcker som jag har inspirerats av i mitt skrivande.

Marguerite Duras – Halv elva en sommarkväll

En mindre känd bok av Marguerite Duras, författaren till klassikern Älskaren. Duras är en favorit. Det lilla formatet, åtstramade språket, sparsmakat men så berörande. Förlaget beskriver: ”Ett franskt par är tillsammans med sin lilla dotter och en väninna på bilresa genom Spanien. En kväll råkar de ut för ett oväder i en liten stad, där ett svart­sjuke­brott just har ägt rum. En man har skjutit sin hustru, och hennes älskare gömmer sig någonstans i staden, polisen genomsöker husen medan åskvädret larmar och regnet vräker ner.” En bok som kryper innanför skinnet. Kort nog att sträckläsa.


Simone de Beauvoir – Den brutna kvinnan

Behövde få några timmar att passera i Uppsala en kall vinterdag och strövade runt i Akademi­bokhandeln vid Stora torget. Kom ut med en packe pocket. Det dröjde ett tag innan jag läste Den brutna kvinnan. Igen fascineras jag av det lilla formatet, en snäv, tät intrig som tar läsaren längre och längre in i en kvinnas dramatiska tillvaro. Gripande och så vackert skriven.


Anne Swärd – Jackie

Jackie, hon kallar sig Jackie, sitter på tåget för att börja ett vuxenliv i det okända Stockholm. Hon har just slutat skolan. Det är 80-tal. På tåget möter hon Någon – som berör. Sommaren går innan de får kontakt igen. Intensiv dragning, häftig förälskelse. Han är tio år äldre, hemlig­hets­full, avslöjar ingenting om sin egen historia. Ett långsamt crescendo i spänning, så oerhört vackert skriven. Anne S griper med sitt vackra språk. Har även inspirerats av Vera och hennes debut, Polarsommar.


Hanya Yanagihara – Ett litet liv

Helt fantastisk. När jag hade den i min hand undrade jag hur jag skulle orka igenom över 700 sidor – pocket, liten text – men jag var fångad från första meningen. Vi får följa en gäng kompisar som pluggar ihop och delar en våning i New York. En av dem har en hemlig och groteskt mörk historia som successivt avslöjas. Ett tragiskt människo­öde som man boken igenom vill ska få en ljus lösning. Också så fylld av varm vänskap och intensiv kärlek. Det som fascinerar mest är hennes språk, sättet som historien är skriven på. Hennes första bok tog arton år att skriva, denna skrev hon på 18 månader ”i ett febrigt tillstånd”. Jag kan ta fram boken ur bokhyllan, läsa några meningar och sen sätta mig och skriva.